Ensiaskeleet kotisivuntekoon.


   Ensimmäinen ongelma kotisivujen teossa on tietysti työkalut. HTML-koodausta voi tehdä pelkällä muistiolla tai MS-DOSin EDIT-ohjelmalla, mutta kunnon työkaluilla homma sujuu mukavan vauhdikkaasti. Editoreja löytyy kahta lajia: WYSIWYG-editorit (What Yoy See Is What You Get) ja HTML-editorit joissa näet koodin ja muokkaat sitä mielesi mukaan. Kirjoittamalla itse koodin opit ohjelmointia ja mahdollisuutesi ovat taitosi, kun taas esim. MS Frontpagessa näet sivun niinkuin Wordissa ja muokkaat sitä vastaavasti, ja tallennusvaiheessa ohjelma muuntaa tekemäsi sivun koodiksi. Tätä menetelmää käyttävät editorit ovat aika suppeita, ja sivut eivät toimi usein editorissa piilevän bugin vuoksi moitteettomasti. Jos et näe koodia et tiedä miten sivusi näkyy eri selaimilla ja näyttötiloilla.

   Suosittelen itse lämpimästi koodin kirjoittamista itse, vaikka se vaatiikin HTML:n perehtymistä. Koodin itse kirjoittavat oppivat kielen, ja ei ohjelmointikielien oppiminen ainakaan haitaksi ole.

Kotisivunikkarin muistikirja

   Seuraavat asiat kannatta ainakin ottaa huomioon heti alussa:

    1. Laita eri tyyppiset tiedostot eri alkihakemistoihin. Esim. päähakemistossa voi olla sivut, IMAGES-hakemistossa kuvat, JAVA-hakemistossa java-appletit ja VAW-hakemistossa äänet. Tällöin sivujen ylläpito helpottuu jos sivusi käyttävät lähes 500 eri tiedostoa.
    2. Suosituin ei aina ole paras. Suosituin (?) ilmainen kotisivutila Geocities oli minulle ainakin todellinen pettymys pitkän osoitteen ja hankalien päivitysteiden takia.
    Suosituin (?) sähköpostilaatikko Hotmail oli samoista syistä pettymys, koska sieltä ei saa esim. osoitetta teemu.koskinen@hotmail.com vaan täytyy tyytyä osoitteeseen joka on tyyppiä teemu_84@hotmail.com.
    3. Tekijänoikeudet on tekijällä. Kuvien, äänien ja muiden asioiden tekiänoikeudet kannattaa varmistaa ennen kirjettä, jossa kerrotaan sinun olevan vastuussa vaikka mistä.
    4. Kirjoitettu teksti kannattaa tarkistaa monta kertaa kirjoitusvirheistä ettei anna huolimatonta kuvaa sivuistaan.
    5. Kannattaa miettiä monesti, kannattaako sivuille laittaa esim. omaa kotiosoitettaan tai edes puhelinnumeroaan erillaisten häiriköiden takia. Mitään hyötyä en ainakaan näe osoitteen laittamisessa, mutta se on jokaisen oma päätös (tarvittaessa kävijä voi pyytää osoitteen tai puh. nro:n hyvällä syyllä e-maililla). HUOM. Ainakin e-mail kannattaa sivuilla kertoa jotta kävijät voivat lähettää palautetta sivuistasi.


Click Here to Visit Our Sponsor Get Sponsored
HYPER! KLIK!